Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki czekoladowe.

Babeczki czekoladowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23011

Dodano:

Odsłon: 283

Bardzo prosty przepis na babeczki czekoladowe.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa Typ 450 - 40 dag
  • kurze jajka 3 szt.
  • olej roślinny 125 ml
  • cukier pół szklanki (szklanka 250 ml)
  • mleko 250 ml
  • kakao 3 łyżki
  • gorzka czekolada 80% 5 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Składniki do polewy:
  • czekolada gorzka 10 dag
  • śmietana 36 lub 30 %
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Babeczki czekoladowe.

Przygotowanie

  1. Do miski w której będziemy robić ciasto przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do przesianych składników dodajemy rozdrobnioną czekoladę, wszystkie składniki mieszamy. W oddzielnej misce miksujemy cukier z jajkami na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do miski z masą jajeczną dodajemy przesiane składniki suche, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki do 3/4 ich pojemności, babeczki urosną. Napełnione foremki ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 25-30 minut, do suchego patyczka. Gdy patyczek po sprawdzeniu będzie suchy to lekko uchylamy klapę piekarnika na około 1-2 cm i studzimy około 10-15 minut. W między czasie gdy studzą się babeczki robimy polewę czekoladową. Zagotowujemy w małym rondelku śmietanę i do zagotowanej śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Upieczone babeczki polewamy czekoladową polewą i dekorujemy według swoich pomysłów.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń