Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i rozpuszczamy. Powierzchnię rozczynu posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy. Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C. Babeczki studzimy na kratce.