Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
One są super! Postępując zgodnie z przepisem masz gwarancję sukcesu - tu nie pośpiech, a kolejne kroki i dokładność mają znaczenie.
Marzy Ci się jakiś ciekawy wzór foremki do ciastek? W żadnym sklepie jej nie...
Odsłon: 4127
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 200
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 211
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 140
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 200
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 211
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 140
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Składniki
Masło rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec utrwalając cukrem - miksujemy, aż się rozpuści. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy kolejno po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiewamy do osobnej miski. Do ciasta dodajemy porcjami po 1-2 łyżki oprószając po wierzchu i po każdej porcji ŁYŻKĄ lub szpatułką mieszamy od dołu do góry – dokładnie tak, jak przy biszkopcie, porcjami, napowietrzając masę. Dodanie wszystkiego na raz lub zbyt dużymi porcjami spowoduje uszkodzenie struktury białek. Do gotowej masy wlewamy aromat śmietankowy i, cały czas mieszając łyżką, cienką strużką wlewamy rozpuszczone masło – tu wchodzi zasada jak przy drożdżowym, czyli mieszamy łyżką energicznie, jednocześnie wyrabiając, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dzięki takiemu procesowi przygotowania babeczki będą pulchne i równo wyrosną! Gotową masę nalewamy do 3/4 foremek – z kominem lub na muffinki i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do ładnego zrumienienia).
Przepisy Desery
Desery
Tort na 18 -tkę.
Desery
Babka drożdżowa z czekoladą
Desery
Izaura - sernik mojej rodzinki
Desery
Drożdżówki z rabarbarem
Tort na 18 -tkę.
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym...
Odsłon: 172
Babka drożdżowa z czekoladą
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które będzie niebanalne, a jednocześni...
Odsłon: 1923