Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
One są super! Postępując zgodnie z przepisem masz gwarancję sukcesu - tu nie pośpiech, a kolejne kroki i dokładność mają znaczenie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6608
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6608
Składniki
Masło rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec utrwalając cukrem - miksujemy, aż się rozpuści. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy kolejno po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiewamy do osobnej miski. Do ciasta dodajemy porcjami po 1-2 łyżki oprószając po wierzchu i po każdej porcji ŁYŻKĄ lub szpatułką mieszamy od dołu do góry – dokładnie tak, jak przy biszkopcie, porcjami, napowietrzając masę. Dodanie wszystkiego na raz lub zbyt dużymi porcjami spowoduje uszkodzenie struktury białek. Do gotowej masy wlewamy aromat śmietankowy i, cały czas mieszając łyżką, cienką strużką wlewamy rozpuszczone masło – tu wchodzi zasada jak przy drożdżowym, czyli mieszamy łyżką energicznie, jednocześnie wyrabiając, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dzięki takiemu procesowi przygotowania babeczki będą pulchne i równo wyrosną! Gotową masę nalewamy do 3/4 foremek – z kominem lub na muffinki i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do ładnego zrumienienia).