Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
One są super! Postępując zgodnie z przepisem masz gwarancję sukcesu - tu nie pośpiech, a kolejne kroki i dokładność mają znaczenie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Masło rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec utrwalając cukrem - miksujemy, aż się rozpuści. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy kolejno po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiewamy do osobnej miski. Do ciasta dodajemy porcjami po 1-2 łyżki oprószając po wierzchu i po każdej porcji ŁYŻKĄ lub szpatułką mieszamy od dołu do góry – dokładnie tak, jak przy biszkopcie, porcjami, napowietrzając masę. Dodanie wszystkiego na raz lub zbyt dużymi porcjami spowoduje uszkodzenie struktury białek. Do gotowej masy wlewamy aromat śmietankowy i, cały czas mieszając łyżką, cienką strużką wlewamy rozpuszczone masło – tu wchodzi zasada jak przy drożdżowym, czyli mieszamy łyżką energicznie, jednocześnie wyrabiając, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dzięki takiemu procesowi przygotowania babeczki będą pulchne i równo wyrosną! Gotową masę nalewamy do 3/4 foremek – z kominem lub na muffinki i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do ładnego zrumienienia).