Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas, gdy dynia króluje w kuchni i pojawia się w wielu daniach głównych, a nawet deserach. Nasze babeczki dyniowe z pewnością zaskoczą cię swoim aromatem i wyjątkowym smakiem.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 68
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 19
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 33
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 68
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 19
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 33
Składniki
Przygotuj papilotki. Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miseczki i rozdrobnij palcami, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, włóż kruszonkę do lodówki.
Dynię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż ją do miski, dodaj jogurt, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i odrobinę soli. Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką tylko do połączenia się wszystkiego w jedność. Przełóż ciasto do 2/3 wysokości papilotki, a wierzch babeczki posyp kruszonką.
Piecz babeczki dyniowe w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka i zarumieniania wierzchu. Babeczki po upieczeniu podawaj oprószone cukrem pudrem. Możesz je też polać lukrem według uznania. Z podanych składników upieczesz około 12-14 babeczek dyniowych.