Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na podstawę czekoladową znalazłam na jakiejś stronce, ale niestety nie pamiętam adresu. To co w środku to inwencja własna :)
Różne smaki czekolad razem stopiłam w piekarniku ( w naczyniu żaroodpornym w tem. ok. 50 st.). Płynna czekoladą posmarowałam foremki do muffinek, włożyłam w blachę na babeczki (by trzymały kształt)i włożyłam do lodówki na 5 min.
Czynność z nakładaniem trzeba powtórzyć max. 3 razy by nadać podstawom odpowiednią grubość. Za 1 razem się nie uda bo przy dużej ilości czekolada spływa i boki będą cienkie a dno grube.
Całość trzymamy w lodówce.
Owoce ( u mnie maliny i jeżyny) gotujemy podlewamy wodą i łyżką octu balsamicznego - by nadać cierpkośc. Nie słodzę by kontrast między słodkim kremem a kwasnymi owocami był wyraźny. Owoce starajmy się zredukować by było jak najmniej soku. Owoce studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę cukru pudru. Mieszamy na koniec z połową serka mascarpone I by lepiej się trzymał krem).
Czekoladowe podstawy obieramy z papieru (podważamy czymś ostrym, schodzi bez problemu). Do środka dajemy schłodzone owoce do 3/4 wys. , na wierzch solidną łyżkę kremu. Dekorujemy wg. uznania.
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 38
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 39
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4107
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 190
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 75
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 38
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 39
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4107
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 190
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 75
Składniki
Różne smaki czekolad razem stopiłam w piekarniku ( w naczyniu żaroodpornym w tem. ok. 50 st.). Płynna czekoladą posmarowałam foremki do muffinek, włożyłam w blachę na babeczki (by trzymały kształt)i włożyłam do lodówki na 5 min. Czynność z nakładaniem trzeba powtórzyć max. 3 razy by nadać podstawom odpowiednią grubość. Za 1 razem się nie uda bo przy dużej ilości czekolada spływa i boki będą cienkie a dno grube. Całość trzymamy w lodówce. Owoce ( u mnie maliny i jeżyny) gotujemy podlewamy wodą i łyżką octu balsamicznego - by nadać cierpkośc. Nie słodzę by kontrast między słodkim kremem a kwasnymi owocami był wyraźny. Owoce starajmy się zredukować by było jak najmniej soku. Owoce studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę cukru pudru. Mieszamy na koniec z połową serka mascarpone I by lepiej się trzymał krem). Czekoladowe podstawy obieramy z papieru (podważamy czymś ostrym, schodzi bez problemu). Do środka dajemy schłodzone owoce do 3/4 wys. , na wierzch solidną łyżkę kremu. Dekorujemy wg. uznania.
Przepisy Desery
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 39
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 141