Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki jabłkowe różyczki"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Składniki
ok. 35 minut • Porcja ok. 200 kcal
Do mąki dodaj cukier puder, Kasię Ekstra Maślany Smak, całe jajko i żółtko. Wyrób ciasto. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.
Wodę i sok z cytryny wlej do garnka. Dodaj plasterki jabłek i podgrzewaj około 3-5 minut (woda nie powinna się zagotować – jabłka powinny tylko zmięknąć, żeby dało się modelować ich kształt).
Rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij kółka, a następnie umieść je w tacce do muffinów wysmarowanej margaryną. Ułóż plasterki jabłek tak, żeby utworzyły kształt róży.
Rozpocznij kształtowanie różyczki od zewnętrznej warstwy. Plasterki jabłek układaj na cieście w otworach foremki, formując z nich małe falki, aż do środka babeczki. Kolejne kręgi jabłek powinny utworzyć kształt różyczki.
Piecz w temperaturze 200°C (jeśli piekarnik jest wyposażony w termo- obieg – w 180°C) przez 40-50 minut. Odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp cynamonem i cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie