Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki jabłkowo-marchwiowe

Babeczki jabłkowo-marchwiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 800

Niezbyt słodkie babeczki dla dbających o linię. Przepis na 12 babeczek.

Składniki

  • Mąka żytnia typ 720, 150 g
  • Mąka owsiana, 50 g
  • Marchewka, 120 g
  • Jabłko, 180 g po obraniu i usunięciu pestek
  • Cukier trzcinowy, 50 g
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Jajka, 2 szt.
  • Maślanka naturalna, 50 g
  • Olej rzepakowy, 50 g
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Imbir mielony, 1 łyżeczka
  • Żurawina suszona, według uznania
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę kroimy w kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Gdy jest półmiękka, dodajemy pokrojone jabłka. Gotujemy do miękkości a następnie blendujemy na mus.

  2. Mąki mieszamy, dodajemy cukier, maślankę, jajka, olej, imbir, cynamon i mieszamy wszystko razem na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i mus jabłkowo-marchwiowy. Otrzymaną masę przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości. Na wierzch układamy żurawinę. Pieczemy 20 -25 min. w temp. 200 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń