Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna jest najpiękniejszą porą roku, więc warto uczcić ją równie pięknymi wypiekami. Chyba nie ma ładniejszych smakołyków niż te wielkanocne babeczki kurczaczki. Choć ich wykonanie na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę wystarczy kilka prostych trików, aby osiągnąć ten zachwycający efekt.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 827
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 827
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę i pozostałe sypkie składniki. W drugiej misce wymieszaj jajka, maślankę, masło i aromat do ciasta, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dosypuj mieszankę sypkich składników do mokrych i zmiksuj wszystko razem do pełnego połączenia. Nie mieszaj ciasta dłużej niż to potrzebne, bo babeczki mogą wyjść twarde.
Ciasto przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki na ok. 4/5 ich wysokości. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-17 minut lub do momentu, aż ich wierzchy ładnie się upieką. Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremek zostawiając w papilotkach i wystudź na kratce.
Aby przygotować krem, ubij miękkie masło za pomocą miksera. Ubijaj ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Następnie dosypuj cukier puder, a po dokładnym zmiksowaniu, dolej mleko i wanilię, po czym mieszaj do ostatecznego połączenia. Na koniec stopniowo dodawaj żółty barwnik i dokładnie połącz do uzyskania pożądanej barwy. Aby wykonać oczy, dziób i łapki, rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej odpowiednie barwniki i za pomocą łyżki lub bardzo małego otworu w rękawie cukierniczym, wylej odpowiednie kształty na pergamin. Następnie wstaw je do lodówki, aby zastygły.
Aby udekorować babeczki przygotuj rękaw cukierniczy z dużą, okrągłą końcówką i napełnij żółtym kremem maślanym. Najpierw wykonaj korpus wyciskając dużą porcję bezpośrednio na babeczkę, po czym wyciśnij porcję na głowę. Z czekoladowym elementów lub gotowych drażetek utwórz oczy, dziób i łapki. Gotowe babeczki kurczaczki wstaw do lodówki do zastygnięcia i przechowuj do 4 dni.