Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypieki z dodatkiem warzyw to jedne ze smaczniejszych. Dzięki tym, nietypowym dla słodyczy dodatkom, ciasta są mięciutkie i wilgotne. Te babeczki marchewkowe dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną. Polecam przełożyć je powidłami śliwkowymi, które bardzo dobrze się komponują z babeczkami.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i przygotowujemy foremkę na muffinki lub pojedyncze foremki do babeczek. Mąkę, proszek, sodę oraz wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy dokładnie.
Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy cukier i miód. Następnie wszystko dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą i cukier rozpuści. Dodajemy startą marchew i mieszamy jeszcze chwilę masę łyżką. Do składników mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy, niezbyt dokładnie (grudki pozostawiamy), aby babeczki nie wyszły zbyt twarde.
Po wymieszaniu, ciasto przekładamy do foremek, wypełniamy do 3/4 wysokości (w trakcie pieczenia urosną). Pieczemy przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki są upieczone i wystudzone, każdą przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy łyżeczką powideł i z powrotem składamy.