Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 1008

Wypieki z dodatkiem warzyw to jedne ze smaczniejszych. Dzięki tym, nietypowym dla słodyczy dodatkom, ciasta są mięciutkie i wilgotne. Te babeczki marchewkowe dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną. Polecam przełożyć je powidłami śliwkowymi, które bardzo dobrze się komponują z babeczkami.

Składniki

  • szklanka startej marchwi na drobnych oczkach (ok. 180 g)
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • spora łyżka miodu
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: powidła śliwkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i przygotowujemy foremkę na muffinki lub pojedyncze foremki do babeczek.
    Mąkę, proszek, sodę oraz wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy dokładnie.

  2. Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy cukier i miód. Następnie wszystko dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą i cukier rozpuści. Dodajemy startą marchew i mieszamy jeszcze chwilę masę łyżką. Do składników mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy, niezbyt dokładnie (grudki pozostawiamy), aby babeczki nie wyszły zbyt twarde.

  3. Po wymieszaniu, ciasto przekładamy do foremek, wypełniamy do 3/4 wysokości (w trakcie pieczenia urosną). Pieczemy przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki są upieczone i wystudzone, każdą przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy łyżeczką powideł i z powrotem składamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń