Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki marchewkowe to prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i aromatycznych wypieków. Połączenie soczystej marchewki i przypraw korzennych sprawia, że te słodkie muffinki będą najlepsze na chłodniejsze miesiące. Takie słodkie babeczki ucieszą podczas śniadania, jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako zdrowa przekąska. Smakują obłędnie zarówno na świeżo, jak i drugiego dnia, gdy aromat przypraw się zintensyfikuje.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 877
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 877
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce połącz rozpuszczone masło i syrop klonowy (lub płynny miód). Wbij jajka i ubij trzepaczką, aby lekko napowietrzyć masę. Następnie dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, po czym dokładnie wymieszaj. Stopniowo wsypuj składniki suche do mokrych i mieszaj łyżką. Na koniec dodaj startą marchewkę i drobno posiekane orzechy. Wymieszaj do połączenia.
Do foremek na muffinki włóż papilotki, po czym napełniaj je do ¾ wysokości. Wstaw blaszkę/blaszki do pieca nagrzanego do 180° C i piecz ok. 20-25 minut. Gotowe babeczki marchewkowe wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia i przechowuj przykryte w temperaturze pokojowej lub w lodówce.