Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste, pyszne i proste w przygotowaniu babeczki marmurkowe.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25116
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25116
Składniki
Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaję po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaję około połowy mąki, przez chwilę miksuję tak żeby połączyła się z ciastem i dodaję mleko, po połączeniu się z ciastem dodaję pozostałą mąkę i miksuję do momentu połączenia się składników.
Teraz do miseczki przekładam około 6 łyżek ciasta, do którego dodaję kakao przesiane przez sitko, mleko i dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Foremki smaruję olejem, nakładam po około 1 1/2 łyżki jasnego ciasta i po około 1/2 łyżki ciemnego. Ciasto w foremkach delikatnie mieszam wykałaczką.
Pieczenie babeczek: Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam do wystudzenia. Babeczki marmurkowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa