Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste, pyszne i proste w przygotowaniu babeczki marmurkowe.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 271
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3147
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3560
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29177
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 271
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3147
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3560
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29177
Składniki
Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaję po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaję około połowy mąki, przez chwilę miksuję tak żeby połączyła się z ciastem i dodaję mleko, po połączeniu się z ciastem dodaję pozostałą mąkę i miksuję do momentu połączenia się składników.
Teraz do miseczki przekładam około 6 łyżek ciasta, do którego dodaję kakao przesiane przez sitko, mleko i dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Foremki smaruję olejem, nakładam po około 1 1/2 łyżki jasnego ciasta i po około 1/2 łyżki ciemnego. Ciasto w foremkach delikatnie mieszam wykałaczką.
Pieczenie babeczek: Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 25 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam do wystudzenia. Babeczki marmurkowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa