Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec całej keksówki tego ciasta, przygotuj babeczki piernikowe. Nawet taka niewielka przekąska wypełni Twój dom korzennym aromatem.
Forma na 12 muffinek
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113607
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113607
Składniki
Przygotuj ciasto na babeczki. Roztop w rondelku masło i połamaną czekoladę. Dodaj miód, kakao i przyprawę piernikową. Podgrzewaj masę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy składniki połączą się, zdejmij rondelek z palnika i odstaw masę do przestudzenia.
Utrzyj całe jajka z cukrem i solą. Połącz z maślanką i masą z rondelka. Zmiksuj.
Do płynnej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż formę na 12 muffinek papilotkami. Równomiernie nałóż do nich ciasto. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstaw upieczone babeczki do całkowitego wystudzenia.
Połam czekoladę przeznaczoną na krem i roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.
Zmiksuj schłodzony serem mascarpone z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy uzyskasz gęsty, gładki krem, przełóż go do rękawa cukierniczego. Udekoruj przestudzone babeczki kremem i posypką cukrową.