Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki Wielkanocne

Przepis dnia 2021-04-01
Babeczki Wielkanocne

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 2500

Słodkie babeczki wielkanocne z dekoracjami z marcepanu.

Składniki

  • 150g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mleka
  • 100g kawałków czekolady
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g mascarpone
  • 250 g marcepanu
  • barwnik spożywczy zielony
  • jajeczka z czekolady albo marcepanu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki Wielkanocne

Przygotowanie

  1. Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy.
    Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii.
    Gdy masło będzie puszyste, dodajemy po jednym jajku.
    W miseczce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy.
    Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
    Ciasto porcjujemy do foremek na muffinki.
    Pieczemy w temperaturze180°C przez ok 30 minut.

  2. w tym czasie marcepan farbujemy na zielono i przeciskamy przez praskę do czosnku tworząc trawę.

  3. Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
    W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę i ponownie miksujemy.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
    Na wierzch kładziemy przygotowaną trawę i dekorujemy kolorowymi jajeczkami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń