Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy dobiega powoli końca ale to nie znaczy, że na blogu koniec truskawkowych przepisów. Babeczki (lub też muffinki) lubi chyba każdy. Niewielkie, poręczne, z sezonowymi dodatkami, z nadzieniem lub bez. Idealne do weekendowej kawy ale i kawy na szybko w pracy. Możecie wykonać je zarówno w wersji bez kremu jak i z kremem ale zapewniam was warto przygotować ich bogatszą wersję !
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24905
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24905
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
Do miski wlewamy masło lub olej, następnie dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy mikserem lub w robocie. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie masę ucieramy- tylko do połączenia składników. Truskawki mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami każdą napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy krem. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz miętę. Całość ubijamy do połączenia składników. W razie potrzeby dosładzamy. Przygotowanym kremem nadziewamy zimne babeczki.
Babeczki dekorujemy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (powinien być dość gęsty) oraz połówkami truskawek.