Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy dobiega powoli końca ale to nie znaczy, że na blogu koniec truskawkowych przepisów. Babeczki (lub też muffinki) lubi chyba każdy. Niewielkie, poręczne, z sezonowymi dodatkami, z nadzieniem lub bez. Idealne do weekendowej kawy ale i kawy na szybko w pracy. Możecie wykonać je zarówno w wersji bez kremu jak i z kremem ale zapewniam was warto przygotować ich bogatszą wersję !
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Do miski wlewamy masło lub olej, następnie dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy mikserem lub w robocie. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie masę ucieramy- tylko do połączenia składników. Truskawki mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami każdą napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy krem. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz miętę. Całość ubijamy do połączenia składników. W razie potrzeby dosładzamy. Przygotowanym kremem nadziewamy zimne babeczki.
Babeczki dekorujemy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (powinien być dość gęsty) oraz połówkami truskawek.