Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybkie ciasto będzie doskonałe nie tylko na Wielkanoc! Choć idealnie wpisuje się w klimat tych świąt, to raz wypróbowane, będzie przygotowywane częściej niż jeden raz w roku!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać babkę anielską, wyjmij wszystkie potrzebne składniki na blat szafki. Po około 2 godzinach, gdy wyrówna się temperatura wszystkich składników, zacznij przygotowywać ciasto. Wyszorowaną porządnie cytrynę sparz, a następnie zetrzyj jej skórkę na drobnych oczkach tarki. Wyciśnij sok i wsyp do niego startą skórkę.
Żółtka oddziel od białek i umieść je w misce razem z miękkim masłem i cukrem – miksuj na średnich obrotach przez kilka minut aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru (masa powinna stać się puszysta).
Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Pod koniec miksowania dodaj sok i skórkę z cytryny.
Białka ubij na gęstą pianę, a następnie dodawaj je partiami do ciasta. Pamiętaj, by ciasto z białkami łączyć delikatnie za pomocą rózgi lub łyżki – na tym etapie rezygnujemy już z używania miksera.
Formę do babki wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Babkę anielską należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź drewnianym patyczkiem poziom wypieczenia ciasta. Jeśli wykałaczka będzie sucha, wyłącz grzanie piekarnika i uchyl lekko jego drzwi. Ciasto możesz wyjąć po około 10 minutach od uchylenia drzwiczek. Gdy przestygnie, wyciągnij je z formy, ułóż na talerzu i oprósz cukrem pudrem.