Do góry

Desery Przepis na:

Babka bananowa

Babka bananowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 662

Nigdy nie sądziłam , że banan może być tak wdzięcznym owocem i tak smacznym w wypiekach . Chyba muszę go przeprosić . :) Wykonanie jest bardzo proste , nie potrzebujesz nawet miksera wystarczy łyżka , miska i blaszka do pieczenia . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/10/babka-bananowa.html

Składniki

  • * 4 dojrzałe banany , mogą być nawet przejrzałe z plamami na skórce.
  • * 2 jajka * 1.5 szklanki mąki pszennej
  • * 75 g roztopionej , przestudzonej margaryny * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 10 kropel olejku waniliowego * Szczypta soli
  • * 80 g cukru * Garść orzechów laskowych lub włoskich - orzechy można pominąć .
  • * Blaszka keksówka * Cukier puder do popudrowania ciasta
  • * Kawałek margaryny do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania blaszki.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka bananowa

Przygotowanie

  1. Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy .

    Do wysokiej miski wkładamy banany ( bez skórki ;) ) i rozgniatamy widelcem . Następnie dodajemy wszystkie składniki z listy powyżej Orzechy możemy pominąć . Dodajemy również przestudzoną margarynę . Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników . Przekładamy do blaszki i pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 stopni .
    Przed wyjęciem z piekarnika polecam jak przy każdym wypieku , sprawdzić długim patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest przepieczone .
    Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń