Do góry

Desery Przepis na:

Babka bananowo-czekoladowa

Babka bananowo-czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 1607

Bardzo polecam ten wypiek. Babka jest miękka i nie za słodka.

Składniki

  • 2 średnie banany
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 11/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 mi)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 6 -7 łyżek mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka bananowo-czekoladowa

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Banany obrać i zmiksować blenderem z cukrem. Dodać jajka, olej, ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać mikserem. Następnie dosypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Nadal miksować. Jednolitą masę przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka się upiekła.
    Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki. Czekoladę połamać na kawałki. Włożyć do garnuszka. Dolać mleko. Mieszać aż czekolada rozpuści się na gazie. Ciepłą polewą polać babkę i poczekać aż zastygnie. Dopiero wtedy kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń