Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka biała dama to klasyczna i pyszna babka z dodatkiem białej czekolady i musu truskawkowego.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2907
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 655
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 202
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 850
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 298
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2907
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 655
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 202
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 850
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 298
Składniki
W misie miksera utrzyjcie jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajcie do jajek mleko, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem.
Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksujcie, no i teraz podczas miksowania dodawajcie cały czas miksując olej. Najlepiej wlewajcie go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodajcie wrzątek i ponownie wszystko dobrze zmiksujcie.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i wstawcie do środka formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Ciasto babkowe podzielcie na 2 części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Do 2/3 dodajcie 150 g roztopionej białej czekolady (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce). A do 1/3 zblendowane truskawki, przetarte przez sito. Dobrze wymieszajcie zawartość każdej porcji ciasta.
Do gorącej formy wlejcie w pierwszej kolejności jasne ciasto, a na górę różowe. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 60 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Udekorujcie babkę pozostała częścią białej czekolady.