Do góry

Desery Przepis na:

Babka Biała Dama

Babka Biała Dama

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 5497

Babka biała dama to klasyczna i pyszna babka z dodatkiem białej czekolady i musu truskawkowego.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu wnailiowego
  • 200 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka Biała Dama

Przygotowanie

  1. W misie miksera utrzyjcie jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajcie do jajek mleko, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem.

  2. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksujcie, no i teraz podczas miksowania dodawajcie cały czas miksując olej. Najlepiej wlewajcie go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodajcie wrzątek i ponownie wszystko dobrze zmiksujcie.

  3. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i wstawcie do środka formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

  4. Ciasto babkowe podzielcie na 2 części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Do 2/3 dodajcie 150 g roztopionej białej czekolady (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce). A do 1/3 zblendowane truskawki, przetarte przez sito. Dobrze wymieszajcie zawartość każdej porcji ciasta.

  5. Do gorącej formy wlejcie w pierwszej kolejności jasne ciasto, a na górę różowe. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 60 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

  6. Udekorujcie babkę pozostała częścią białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń