Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka biała dama to klasyczna i pyszna babka z dodatkiem białej czekolady i musu truskawkowego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Składniki
W misie miksera utrzyjcie jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajcie do jajek mleko, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem.
Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksujcie, no i teraz podczas miksowania dodawajcie cały czas miksując olej. Najlepiej wlewajcie go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodajcie wrzątek i ponownie wszystko dobrze zmiksujcie.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i wstawcie do środka formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Ciasto babkowe podzielcie na 2 części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Do 2/3 dodajcie 150 g roztopionej białej czekolady (wystarczy 30 sekund w mikrofalówce). A do 1/3 zblendowane truskawki, przetarte przez sito. Dobrze wymieszajcie zawartość każdej porcji ciasta.
Do gorącej formy wlejcie w pierwszej kolejności jasne ciasto, a na górę różowe. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 60 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Udekorujcie babkę pozostała częścią białej czekolady.