Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1500
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231891
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5026
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1500
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231891
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5026
Składniki
Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.