Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1178
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1178
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki budyniowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia. Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły. Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia. Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa