Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1545
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2180
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 608
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 139
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1545
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2180
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 608
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 139
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki budyniowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia. Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły. Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia. Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Desery
Desery
Ciasto oszczędne
Desery
Bułeczki z malinami
Desery
Sernik z kaszą manną i truskawkami
Desery
Bułki drożdżowe z truskawkami
Ciasto oszczędne
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzys...
Odsłon: 1660
Bułeczki z malinami
Delikatne, pulchne, proste w przygotowaniu i przede wszystkim malinowe… Ten w...
Odsłon: 70