Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki budyniowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie polewy:
Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia.
Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły.
Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia.
Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Kto nie lubi suchego ciasta, a kocha kruche, a do tego uwielbia smak krówki i...
Odsłon: 52576
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 13712
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 197
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 390
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 263
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 13712
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 197
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 390
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 263
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki budyniowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia. Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły. Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia. Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Desery
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Desery
Prezydent
Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 90
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 197