Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrusowa

Babka cytrusowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 200

Dodano:

Odsłon: 180

Przepis na tą babkę dostałam od znajomej Ani – lecz lekko go zmodyfikowałam ????

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • Lukier: sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • forma do babki o poj. 2 litrów
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytrusów oraz skórki i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń