Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26576
Dodano: 09.03.2018
Odsłon: 13844
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Potrzebne składniki.
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.
W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę.
Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem.
Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy.
Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut).
Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy.
Ostudzoną babkę możemy polukrować i posypać kolorową posypką, lub tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

MadziaU 05 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Jak dla mnie idealna babka cytrynowa. Piekłam już kilka razy - jest przepyszna.3 Kto głosował? | Odpowiedz

eluchap 19 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Babeczka puszysta,smaczna, po prostu idealna Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewa_G 19 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Mniam:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Honorata27 12 marca 2018Zgłoś do usunięcia
pychota :)3 Kto głosował? | Odpowiedz