Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa.

Przepis dnia 2018-03-19
Babka cytrynowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 11220

Wilgotna babka, mocno cytrynowa polana lukrem cytrynowym i posypana kolorową posypką.

Składniki

  • mąka krupczatka Typ 500 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy 1 szklanka (250 ml)
  • jajka kurze 4 szt. (duże)
  • mleko 200 ml
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 20 dag
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • Lukier:
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder 1 szklanka
  • Opcjonalnie:
  • kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Potrzebne składniki.

  2. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę.

  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.

  4. W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę.

  5. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem.

  6. Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy.

  7. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut).

  8. Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy.

  9. Ostudzoną babkę możemy polukrować i posypać kolorową posypką, lub tylko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń