Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1657

Dodano:

Odsłon: 3615

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Składniki

  • Składniki na babkę:
  • 250g mąki,
  • 250g cukru,
  • 4 jaja,
  • 1 duża cytryna,
  • 200g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 wyciśniętej cytryny
  • Ponadto:
  • borówka do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości na puszystą masę, stopniowo dodajemy miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki.

  2. Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń