Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne. Niestety przepis dodaję dopiero dzisiaj ponieważ od świąt mam zwariowany czas
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416017
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2750
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416017
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2750
Składniki
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli 2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy 3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy 4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia) 5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem