Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i wilgotna babka cytrynowa na bazie oleju
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5517
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47991
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5517
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47991
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy.
W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj skórkę z cytryny, oraz sok. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i dokładniej wymieszaj (na niskich obrotach miksera).
Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Piecz do tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do środka ciasto na niej nie zostanie). Jeżeli babka zbyt mocno się zarumieni z wierzchu a w środku będzie jeszcze surowa to zmniejsz temperaturę.