Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealna propozycja na świąteczny stół. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tego typu ciasta, a orzeźwiający smak cytryn jest znakomitym kontrastem dla takich słodkości, jak kajmakowy mazurek czy sernik w czekoladzie. Co więcej, babka cytrynowa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Łatwa babka cytrynowa Upieczenie szybkiej babki cytrynowej to łatwizna. Warto do jej robienia zaprosić całą rodzinę, nawet najmłodszych. Przepis wymaga tylko sześciu składników, które na pewno już masz w kuchni - tzn. mąki, cukru, masła, jajek, cytryny i proszku do pieczenia. Z ich połączenia wychodzi naprawdę smaczne ciasto. Szybka babka cytrynowa Łatwa babka cytrynowa jest też bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że rozpuścisz masło, następnie zmiksujesz odpowiednie składniki ze sobą, a potem połączysz wszystko w jednolite, gładkie ciasto. Na samym końcu wystarczy przelać masę do natłuszczonej formy o specjalnym kształcie i upiec. Prosta babka cytrynowa - przepis Przepis na prostą babkę cytrynową nie kończy się jednak na pieczeniu. Deser należy do prostych i delikatnych w smaku, więc warto podkręcić go jeszcze dodatkami. Świetnie sprawdzi się lukrowa polewa z odrobiną zestu, czyli owocowej skórki. Takie ciasto na Wielkanoc - ale nie tylko - jest wprost idealne.
Forma na babkę o średnicy ok. 23 cm
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 104
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 405
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 409
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 104
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 405
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 409
Składniki
Przygotuj formę na babkę cytrynową z kominem o średnicy około 23 cm - natłuść ją wewnątrz i oprósz bułką tartą.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę.
Do żółtek dodaj masło, a także połowę soku wyciśniętego z cytryny i otartą z niej skórkę (odłóż kilka szczypt do dekoracji). Zmiksuj składniki na jednolitą masę.
Ubij białka na sztywno i wymieszaj łyżką (lub na wolnych obrotach miksera) z masą z żółtkami. Wsyp mąkę z proszkiem do uzyskanej masy i delikatnie mieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół).
Piecz babkę cytrynową przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu poczekaj, aż nieco przestygnie. Zrób lukier z drugiej połowy soku z cytryny i około 150 g cukru pudru (dosypuj go do soku aż osiągniesz pożądaną konsystencję). Polej babkę lukrem i oprósz kilkoma szczyptami startej skórki z cytryny.