Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealna propozycja na świąteczny stół. Trudno bowiem wyobrazić sobie Wielkanoc bez tego typu ciasta, a orzeźwiający smak cytryn jest znakomitym kontrastem dla takich słodkości, jak kajmakowy mazurek czy sernik w czekoladzie. Co więcej, babka cytrynowa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Wilgotna, lekka w konsystencji. Zawsze się udaje. Po prostu pyszna.
Odsłon: 5445
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 228
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 228
Składniki
Przygotuj formę z kominem o średnicy około 23 cm – natłuść ją wewnątrz i oprósz bułką tartą.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę.
Do żółtek dodaj masło, a także połowę soku wyciśniętego z cytryny i otartą z niej skórkę (odłóż kilka szczypt do dekoracji). Zmiksuj składniki na jednolitą masę.
Ubij białka na sztywno i wymieszaj łyżką (lub na wolnych obrotach miksera) z masą z żółtkami. Wsyp mąkę z proszkiem do uzyskanej masy i delikatnie mieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół).
Piecz babkę cytrynową przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu poczekaj, aż nieco przestygnie. Zrób lukier z drugiej połowy soku z cytryny i około 150 g cukru pudru (dosypuj go do soku aż osiągniesz pożądaną konsystencję). Polej babkę lukrem i oprósz kilkoma szczyptami startej skórki z cytryny.
Przepisy Desery
Desery
Babeczki cytrynowe
Desery
Tort na 18 -tkę.
Desery
Babka drożdżowa z czekoladą
Desery
Izaura - sernik mojej rodzinki
Babeczki cytrynowe
Przepis na fikuśne babeczki cytrynowe, które sprawdzą się na Wielkanoc
Odsłon: 2
Tort na 18 -tkę.
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym...
Odsłon: 790