Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa, najlepsza

Babka cytrynowa, najlepsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3407

Dodano:

Odsłon: 10297

ilovebake.pl

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 małe jajka 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki maślanki szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA CYTRYNOWĄ POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz łączymy z solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło z cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z sokiem z cytryny oraz maślanką, cały czas miksujemy mikserem nastawionym na wolne obroty. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( u mnie silikonowa ) i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie.
    Przesiany cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto, zostawiamy do stężenia na ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/03/10/babka-cytrynowa-najlepsza-przepis/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń