Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świąteczny stół wjeżdża baba cytrynowa z lemon curd, żeby było szybciej użyłam kupnego.......
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10313
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10313
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Składniki
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając. Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką. Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, zrobić łyżką lekkie wgłębienie. Nałożyć lemon curd (ważne żeby nie dotykał brzegów formy), przykryć resztą ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut. Gotową, ostygniętą babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.