Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sobota to ciasto musi być. Dziś wymyśliłam babkę cytrynowo- kawową do popołudniowej kawki. Zapraszam po przepis:)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3235
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3235
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników. Do wyczerpania składników. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kawę. Wymieszać szpatułką do połączenia. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką, do połączenia. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki bądź formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego :-)