Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, pachnąca cytrusami, no i przepyszna. Już w czasie pieczenia niezwykły aromat roznosił się po całym domu. Dostałam polecenie od rodziny, aby powtórzyć wypiek na Wielkanoc. Serdecznie polecam!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415577
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2620
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415577
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2620
Składniki
Cytrynę i pomarańczę starannie kilka razy umyć i wyszorować gąbką. Następnie zetrzeć skórkę z obu owoców. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz połowę wyciśniętego soku z obu cytrusów. Resztę soku, w oddzielnych miseczkach, zachować do lukru. Nadal miksować dosypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z foremki. Następnie polać lukrem z cukru pudru i zachowanego soku z cytryny. Po zastygnięciu kolejny lukier z cukru pudru i reszty soku z pomarańczy.