Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, pachnąca cytrusami, no i przepyszna. Już w czasie pieczenia niezwykły aromat roznosił się po całym domu. Dostałam polecenie od rodziny, aby powtórzyć wypiek na Wielkanoc. Serdecznie polecam!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457257
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1344
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2185
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 537
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457257
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1344
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2185
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 537
Składniki
Cytrynę i pomarańczę starannie kilka razy umyć i wyszorować gąbką. Następnie zetrzeć skórkę z obu owoców. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz połowę wyciśniętego soku z obu cytrusów. Resztę soku, w oddzielnych miseczkach, zachować do lukru. Nadal miksować dosypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z foremki. Następnie polać lukrem z cukru pudru i zachowanego soku z cytryny. Po zastygnięciu kolejny lukier z cukru pudru i reszty soku z pomarańczy.