Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowo-pomarańczowa

Babka cytrynowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 363

Mięciutka, pachnąca cytrusami, no i przepyszna. Już w czasie pieczenia niezwykły aromat roznosił się po całym domu. Dostałam polecenie od rodziny, aby powtórzyć wypiek na Wielkanoc. Serdecznie polecam!

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/2 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki kaszki manny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytrynę i pomarańczę starannie kilka razy umyć i wyszorować gąbką.
    Następnie zetrzeć skórkę z obu owoców. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz połowę wyciśniętego soku z obu cytrusów. Resztę soku, w oddzielnych miseczkach, zachować do lukru.
    Nadal miksować dosypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła.
    Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z foremki. Następnie polać lukrem z cukru pudru i zachowanego soku z cytryny. Po zastygnięciu kolejny lukier z cukru pudru i reszty soku z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń