Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i prosta babka marmurkowa która swoim smakiem osłodzi każdy nawet ponury dzień. Dla smakoszy czekolady można dodatkowo polać ją polewą czekoladową.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2950
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1075
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2950
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1075
Składniki
Masło utrzeć do białości i ciągle ucierając dodać 250 g cukru (pozostałe 50 g zostawić do kakao), następnie dodać żółtka po jednym, cukier waniliowy i miksować delikatnie do połączenia się składników.
Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszać delikatnie tylko do połączenia się składników WAZNE ! - na tym etapie za długie mieszanie może spowodować zakalec.
Dodać mleko (musi mieć temperaturę pokojową lub być letnie) i delikatnie wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać kakao z pozostałym cukrem.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto i na wierzch wyłożyć kakaowe ciasto. Można lekko wyrównać widelcem robiąc wzór ósemki.
Piec w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, czas 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.