Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i prosta babka marmurkowa która swoim smakiem osłodzi każdy nawet ponury dzień. Dla smakoszy czekolady można dodatkowo polać ją polewą czekoladową.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Masło utrzeć do białości i ciągle ucierając dodać 250 g cukru (pozostałe 50 g zostawić do kakao), następnie dodać żółtka po jednym, cukier waniliowy i miksować delikatnie do połączenia się składników.
Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszać delikatnie tylko do połączenia się składników WAZNE ! - na tym etapie za długie mieszanie może spowodować zakalec.
Dodać mleko (musi mieć temperaturę pokojową lub być letnie) i delikatnie wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać kakao z pozostałym cukrem.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto i na wierzch wyłożyć kakaowe ciasto. Można lekko wyrównać widelcem robiąc wzór ósemki.
Piec w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, czas 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.