Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta, pachnąca babka drożdżowa. Wspaniałe ciasto na Wielkanoc jak i inne okazje.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 666
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36364
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 666
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36364
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1182
Składniki
Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili osączyć i zalać wódką, odstawić. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem na pianę. Do przesianej mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jaja i resztę mleka. Starannie wymieszać po czym dodać stopione masło, cukier waniliowy, rodzynki z wódką. Ciasto wyrabiać tak długo aż zacznie odstawać od ręki lub mikserem z widełkami do ciasta drożdżowego. Przełożyć do formy z kominkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C. ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po wystawieniu z piekarnika wyjąć z formy do wystudzenia. Gdy babka ostygnie polukrować przygotowaną polewą z cukru pudru i soku z cytryny. Lukier powinien być dosyć gęsty.