Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka drożdżowa na wielkanocny stół i nie tylko...
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3576
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 853
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3576
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 853
Składniki
Mleko zagotować i przestudzić. Mąkę przesiać i podzielić na dwie części. Drożdże rozpuszczam w mleku z łyżką cukru i mieszam z połową ilości mąki. Rozczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 min.
Miękkie masło ucierałam z cukrem na puszystą masę. Dodałam stopniowo jajka i żółtka oraz resztę mąki. Połączyć wszystko z rozczynem, dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. (2 łyżki soku zostawiłam do lukru) .Wyrobiłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto ma być dość gęste jak na kładzione kluski. Jak podwoi swoją objętość po ok 1 godz jeszcze raz przegnieść. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia
2 formy na babkę o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Wyłożyłam ciasto do połowy wysokości foremek. Odstawiłam do napuszenia. Babki wstawiłam do nagrzanego piekarnika 180 stopni.Piec na złoty kolor
Po upieczeniu wystudzić. Pokryć lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, udekorować skórką pomarańczową