Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji. Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje, jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam!
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 51
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 42
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 679
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 51
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 42
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 679
Składniki
Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.
Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!