Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na babkę drożdżową według receptury słynnej siostry Anastazji. Babka bardzo szybka w przygotowaniu. Ponadto pięknie się prezentuje, jest wyrośnięta, mięciutka i puszysta:-). Będzie na pewno ozdobą Twojego wielkanocnego stołu i nie tylko, polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.
Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!