Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka zawsze się udaje. Prosty przepis na ciasto wielkanocne.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 204
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 131
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27769
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 112
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 204
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 131
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27769
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 112
Składniki
Wykonanie: Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie roztopić masło i ostudzić, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, wlać mleko i połączyć z żółtkami. Wyrobić ciasto, dodać ostudzone masło, jeszcze chwilę wyrobić, nakryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć połowę ciasta do przygotowanej foremki z kominkiem i nałożyć łyżką wkoło konfiturę. Przykryć resztą ciasta i odstawić ponownie na pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.