Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z konfiturą

Babka drożdżowa z konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2539 Ocena: 18883

Dodano:

Odsłon: 641

Ta babka zawsze się udaje. Prosty przepis na ciasto wielkanocne.

Składniki

  • Mąka pszenna 40 dag
  • Cukier puder 15 dag
  • Drożdże 5 dag
  • Masło 10 dag
  • Żółtko jaja 5 szt.
  • Mleko ¾ szklanki
  • Szczypta soli
  • Konfitura 1 słoiczek (dowolny smak)
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka drożdżowa z konfiturą

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie roztopić masło i ostudzić, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, wlać mleko i połączyć z żółtkami. Wyrobić ciasto, dodać ostudzone masło, jeszcze chwilę wyrobić, nakryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć połowę ciasta do przygotowanej foremki z kominkiem i nałożyć łyżką wkoło konfiturę. Przykryć resztą ciasta i odstawić ponownie na pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 lutego 2018 Pysznie wygląda i w dodatku jeśli zawsze się udaje to przepis na 6! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń