Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega migdałowa babka drożdżowa.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 353
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3084
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 353
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3084
Składniki
Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia. Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem. Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę. Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.