Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega migdałowa babka drożdżowa.
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 27
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 37
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 48
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 74
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 27
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 37
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 48
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 74
Składniki
Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia. Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem. Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę. Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.