Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra drożdżowa babka, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wprawnej w pieczeniu ciast osobie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 144
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 104
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22742
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 144
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 104
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22742
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn i kogel-mogel. Wymieszać po czym wyrabiać 15 min. Następnie dodać letnie masło i posypane mąką rodzynki. Dokładnie wymieszać i starannie wyrobić.
Gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, napełnić nim formę z kominkiem. Przykryć ściereczką i odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni prawie całą formę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło.
Jeszcze ciepłą babkę można obsypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować.