Do góry

Desery Przepis na:

Babka dyniowo-kakaowa

Babka dyniowo-kakaowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 5681

Dodano:

Odsłon: 1109

Jeszcze jedna moja propozycja na ciasto z dynią w roli głównej. Warto korzystać z tego złocistego, wartościowego warzywa. A babka pięknie wyrosła i bardzo nam smakowała. Polecam.

Składniki

  • 1 szkl. puree z dyni
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego + 1/2 szk. oleju kujawskiego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka dyniowo-kakaowa

Przygotowanie

  1. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
    Jajka lekko ubić mikserem. Dodać cukier, olej i puree z dyni. Nadal ubijać. Stopniowo dodawać mąkę. Połowę masy przelać do drugiego naczynia. Do pierwszego naczynia dodać cynamon. Wymieszać. Do drugiego naczynia dodać kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Do foremki wlewać najpierw masę jaśniejszą, potem ciemniejszą. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania obydwóch mas.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C około 60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka się upiekła.
    Wyjmować z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wtedy posypać jeszcze cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń