Babkę tę polecam zrobić nie tylko na Wielkanoc, ale i w powszedni dzień, szybko się ją robi, jest nie droga i co najważniejsze delikatna, o herbacianym smaku z lekką nutą cytryny.
Babka herbaciana
Składniki
- 25 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- Lukier:
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki
- 25 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- Lukier:
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny

Etapy przygotowania
Margarynę ucieramy z cukrem.

Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy.

Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto.

Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto.

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia.

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.

Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 61

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 61

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 34



Składniki
- 25 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- Lukier:
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Margarynę ucieramy z cukrem.
Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy.
Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto.
Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę.
Smacznego !!!
Super Baba, u nas takie mamy robią, bo my to nie za teges z tymi tematami ;)
Musi być przepyszna :)
U ciebie same swiateczne pysznosci, mozna najesc sie od samego patreznia :)