Do góry

Desery Przepis na:

Babka Inka

Babka Inka

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 600

Ostatnio w internecie natknęłam się na babkę z dodatkiem kawy Inki. Od razu miałam ochotę spróbować. Nie chciałam, żeby moja babka była taka sama. Zrobiłam po swojemu. Bazę zrobiłam na babkę piaskową, a do jednej części, dodałam kawę Inkę. Żeby dopełnić całości zrobiłam tez lukier z dodatkiem Inki.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g. margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 pełne łyżki kawy Inki
  • Lukier:
  • 1 łyżka kawy Inki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać roztopioną i przestudzoną margarynę, oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować, do połączenia składników.
    Cześć ciasta przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Kawę Inkę wymieszać z mlekiem. Dodać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką. Przełożyć do formy na jasne ciasto.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem, około godzinę.

  3. Przygotować lukier. Cukier i Inkę wymieszać w miseczce, dodać mleko i wymieszać na gładką masę.
    Udekorować babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń