Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w zrobieniu, zawsze się udaje.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Mleko i masło zagotować. Tymczasem mąkę, cukier i kakao wymieszać razem. Zalać gotującym mlekiem i dobrze wyrobić. Na końcu dodać jajko i proszek do pieczenia, olejek migdałowy i dobrze wymieszać Przygotować formę tortową z kominkiem średnica 21 cm. wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną. Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już dobre. Po upieczeniu formę z babką odwrócić do góry dnem zdjąć foremkę, żeby babka odparowała.
To jest wersja podstawowa z czasów kryzysu, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami. Teraz można zrobić bogatszą wersję tego wypieku dodając do ciasta kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki. Na wierzchu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.