Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w zrobieniu, zawsze się udaje.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Składniki
Mleko i masło zagotować. Tymczasem mąkę, cukier i kakao wymieszać razem. Zalać gotującym mlekiem i dobrze wyrobić. Na końcu dodać jajko i proszek do pieczenia, olejek migdałowy i dobrze wymieszać Przygotować formę tortową z kominkiem średnica 21 cm. wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną. Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już dobre. Po upieczeniu formę z babką odwrócić do góry dnem zdjąć foremkę, żeby babka odparowała.
To jest wersja podstawowa z czasów kryzysu, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami. Teraz można zrobić bogatszą wersję tego wypieku dodając do ciasta kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki. Na wierzchu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.