Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w zrobieniu, zawsze się udaje.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3451
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1166
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4175
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3451
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1166
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4175
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
Składniki
Mleko i masło zagotować. Tymczasem mąkę, cukier i kakao wymieszać razem. Zalać gotującym mlekiem i dobrze wyrobić. Na końcu dodać jajko i proszek do pieczenia, olejek migdałowy i dobrze wymieszać Przygotować formę tortową z kominkiem średnica 21 cm. wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną. Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już dobre. Po upieczeniu formę z babką odwrócić do góry dnem zdjąć foremkę, żeby babka odparowała.
To jest wersja podstawowa z czasów kryzysu, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami. Teraz można zrobić bogatszą wersję tego wypieku dodając do ciasta kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki. Na wierzchu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.