Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 390 Ocena: 4841

Dodano:

Odsłon: 6855

Babka łatwa w wykonaniu i smaczna. Upiekłam ją na niedzielę, ale już jest pałaszowana.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml jogutru typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki + 1 łyżka kaszki manny
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania babki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka jogurtowa

Przygotowanie

  1. Foremkę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Nastawić piekarnik na 180 st. C.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie w oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem.. Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Nadal ubijać robotem. Dodawać po łyżce mąki i jogurtu, aż do wyczerpania tych składników. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. . Ciasto przełożyć do foremki. Piec około 55 minut. Sprawdzić patyczkiem pod koniec czy już się babka upiekła.
    Po wyjęciu z foremki posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń