Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jogurtowa to szybkie i pyszne ciasto do niedzielnej kawy, ale sprawdzi się także na Święta Wielkanocne. Jest wilgotna i miękka, rozpływająca się w ustach. Można ją przygotować bardzo szybko, a świeżość zachowuje nawet przez kilka dni po upieczeniu.
Składniki na formę do babki o średnicy 22 cm z tuleją.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jogurt i roztopione, przestudzone masło. Wymieszaj do połączenia składników.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp rodzynki i rozprowadź je po cieście.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza.
Gotowe ciasto na babkę jogurtową przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier: białka jajek ubijaj mikserem na niskich obrotach przez 30 sekund, do momentu uzyskania błyszczącej piany. Nie ubijaj ich na sztywno! Dodaj cukier puder i miksuj całość przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki, pozbawiony grudek. W razie konieczność możesz rozetrzeć je drewnianą łyżką. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
Wylej przygotowany lukier na wystudzoną babkę jogurtową od góry. Spływając, stworzy efektowne zacieki.