Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jogurtowa to szybkie i pyszne ciasto do niedzielnej kawy, ale sprawdzi się także na Święta Wielkanocne. Jest wilgotna i miękka, rozpływająca się w ustach. Można ją przygotować bardzo szybko, a świeżość zachowuje nawet przez kilka dni po upieczeniu.
Składniki na formę do babki o średnicy 22 cm z tuleją.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 1925
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 20
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3062
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 1925
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 20
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3062
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jogurt i roztopione, przestudzone masło. Wymieszaj do połączenia składników.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp rodzynki i rozprowadź je po cieście.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza.
Gotowe ciasto na babkę jogurtową przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier: białka jajek ubijaj mikserem na niskich obrotach przez 30 sekund, do momentu uzyskania błyszczącej piany. Nie ubijaj ich na sztywno! Dodaj cukier puder i miksuj całość przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki, pozbawiony grudek. W razie konieczność możesz rozetrzeć je drewnianą łyżką. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
Wylej przygotowany lukier na wystudzoną babkę jogurtową od góry. Spływając, stworzy efektowne zacieki.