Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami

Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 3685

Bardzo mięciutka i puszysta, o cudnym zapachu pomarańczy z delikatną nutą migdałową. Prosta i szybka, u mnie rozeszła się jeszcze ciepła.

Składniki

  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • skórka tarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Lukier:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy do niego jajka i 1/3 mąki.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy resztę mąki, tarą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, tarte migdały i jogurt.

  3. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i wylewamy na foremkę do pieczenia babek wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub kaszą manną.

  4. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170’C przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z foremki i studzimy ją na kratce.

  5. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy lukier czyli cukier puder wymieszany z jogurtem.

  6. Wierzch babki można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń