Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka na jogurcie naturalnym z wyczuwalną cytrynową nutą. Jest lekka, puszysta i zachowuje świeżość nawet od 4 dni. Udekorowana gęstym cytrynowym lukrem pięknie prezentuje się na stole. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodkich deserów. Podaj ją do filiżanki kawy lub herbaty podczas wielkanocnego spotkania z rodziną.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Składniki
Uwaga: wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy powinny osiągną temperaturę pokojową - tak unikniesz zakalca.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier z wanilią. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj suche składniki. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę cytrynową piecz przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Następnie wyciągnij ciasto z formy.
Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny. Składniki wymieszaj przy użyciu rózgi kuchennej. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dodaj więcej cukru pudru, jeśli za gęsty, dodaj odrobinę soku z cytryny lub wody.
Wystudzoną babkę polej lukrem, udekoruj skórką cytrynową.