Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowo-malinowa

Przepis dnia 2019-04-07
Babka jogurtowo-malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5858

Dodano:

Odsłon: 3092

Pyszna i łatwa babka wielkancna

Składniki

  • *przepis na dużą babkę (forma o górnej średnicy 23cm)
  • -4 jajka -0,5 szkl cukru -300g jogurtu naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju
  • -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego
  • LUKIER -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru
  • -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.


    Do jajek dodajemy cukier i ucieramy na białą masę. Dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy

    Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kisiel i dżem-miksujemy

  2. Następnie wlewamy naprzemiennie ciasto do blaszki

  3. pieczemy w temp 180 stopni ok 40 min do suchego patyczka, studzimy i wyciągamy z blaszki

  4. składniki na lukier ucieramy

  5. dekorujemy babkę

  6. i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń