Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowa z dżemem

Babka kakaowa z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 377 Ocena: 1988

Dodano:

Odsłon: 610

Zrobiłam babkę kakaową z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki który wymieszałam zarówno z ciastem jak i poutykałam w babce. Dodatkowo polałam moje ciasto polewą kakaową jeszcze gdy było gorące. Dzięki temu babka wyszła jeszcze bardziej wilgotna w środku. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste i jak wspomniałam wilgotne.

Składniki

  • 2 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 0,5 zapachu waniliowego do ciasta
  • Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka kakaowa z dżemem

Przygotowanie

  1. W tej babce tak jak w przypadku muffinek miesza się oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche a dopiero następnie łączy się je razem. Idąc tym tropem jajka wbiłam do miseczki i roztrzepałam je widelcem. Do roztrzepanych jajek wlałam mleko i olej i dokładnie wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do składników suchych wlałam składniki mokre i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodałam zapach waniliowy i dwie łyżeczki dżemu porzeczkowego i ponownie wymieszałam. Silikonową formę na babkę wysmarowałam margaryną i wysypałam mąką. Do przygotowanej formy przelałam ciasto i poutykałam w nie po łyżeczce dżemu. Formę z ciastem wstawiłam do mikrofali i piekłam ok. 5 minut w najwyższej mocy (ok. 700W). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z mikrofali i odstawiłam na kilka minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam z formy na talerz. Gorące ciasto polałam polewą, którą przygotowałam z masła, cukru pudru, mleka i kakao. Podane składniki umieściłam w rondelku i podgrzewałam do połączenia się składników. Gorącą polewą polałam gorące ciasto. Ciasto posypałam wiórkami kokosowymi i odstawiłam do wystygnięcia. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce szczelnie przykryte folią aluminiową lub w pojemniku na ciasto, wtedy zachowa swoją wilgotność.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń