Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam babkę kakaową z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki który wymieszałam zarówno z ciastem jak i poutykałam w babce. Dodatkowo polałam moje ciasto polewą kakaową jeszcze gdy było gorące. Dzięki temu babka wyszła jeszcze bardziej wilgotna w środku. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste i jak wspomniałam wilgotne.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2751
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 732
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2751
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 732
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Składniki
W tej babce tak jak w przypadku muffinek miesza się oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche a dopiero następnie łączy się je razem. Idąc tym tropem jajka wbiłam do miseczki i roztrzepałam je widelcem. Do roztrzepanych jajek wlałam mleko i olej i dokładnie wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do składników suchych wlałam składniki mokre i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodałam zapach waniliowy i dwie łyżeczki dżemu porzeczkowego i ponownie wymieszałam. Silikonową formę na babkę wysmarowałam margaryną i wysypałam mąką. Do przygotowanej formy przelałam ciasto i poutykałam w nie po łyżeczce dżemu. Formę z ciastem wstawiłam do mikrofali i piekłam ok. 5 minut w najwyższej mocy (ok. 700W). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z mikrofali i odstawiłam na kilka minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam z formy na talerz. Gorące ciasto polałam polewą, którą przygotowałam z masła, cukru pudru, mleka i kakao. Podane składniki umieściłam w rondelku i podgrzewałam do połączenia się składników. Gorącą polewą polałam gorące ciasto. Ciasto posypałam wiórkami kokosowymi i odstawiłam do wystygnięcia. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce szczelnie przykryte folią aluminiową lub w pojemniku na ciasto, wtedy zachowa swoją wilgotność.