Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27816
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27816
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miękką margaryną. Dodać spirytus i ojej. Chwilkę ucierać.
Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Lekko wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak i kilka kropel aromatu migdałowego.
Foremkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do wypieków.
Nakładać na przemian po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta: białe, kakaowe, makowe, następnie w drugim rzędzie: kakaowe, makowe, białe itd. Na szerokości foremki zmieści się po jednej porcji z każdego rodzaju ciasta.
Piec 40 min. w temp. 190 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Na koniec polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.