Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kokosowa na maślance
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min )