Babka kokosowa na maślance
Babka kokosowa na maślance
Składniki
- 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
- 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
- SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych
Składniki
- 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
- 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
- SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych

Etapy przygotowania
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min )
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 230

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 339
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 230

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 339



Składniki
- 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
- 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
- SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min )
zapisuję sobie ten przepis :) a forma jakie ma wymiary?
a na fotce to chyba płatki migdałowe a nie wiórki???
zarabista !!! jesli smakuje tak jak wyglada to....juz jest moja a moj slubny jej nie dotknie(kokos) hahahah,pozdrawiam
Cudowna!!!