Do góry

Desery Przepis na:

Babka kokosowa na maślance

Babka kokosowa na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3304

Dodano:

Odsłon: 13265

Babka kokosowa na maślance

Składniki

  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min )

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/03/28/babka-kokosowa-na-maslance-przepis/

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Doloressss 09 kwietnia 2014 zapisuję sobie ten przepis :) a forma jakie ma wymiary? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 04 kwietnia 2014 a na fotce to chyba płatki migdałowe a nie wiórki??? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 02 kwietnia 2014 zarabista !!! jesli smakuje tak jak wyglada to....juz jest moja a moj slubny jej nie dotknie(kokos) hahahah,pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 kwietnia 2014 Ulubione ciasto mojego ślubnego,zjadłby nawet połowę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń