Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ma piękny żółty kolor. Jest mięciutka. Proporcje i składniki dopracowywałam dłuższy czas. Teraz mogę ją z czystym sumieniem polecić.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 334
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 334
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, cukier, aromat śmietankowy i masło utrzeć w misce aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal ucierać do połączenia składników. Dodać jogurt i ciągle ucierać. Na koniec delikatnie wmieszać łopatką ubite białka.
Foremkę keksówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 40-45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.